Broen Shopping

-

Projektet tager sit udgangspunkt i to centralt beliggende matrikler i Esbjerg, to matrikler der i sig selv er ufrugtbare, for smalle og for små, på hver side af banelegemet. Vores hovedgreb bygger hen over banen, samler og aktiverer derved de to matrikler. Man får herved et helt centralt beliggende citycenter for enden af gågaden, lige ved banegården. Bygningen er i to etager med en højde på 15 m.

Et traditionelt center har to etager shopping med p-kælder under, et meget introvert univers med et lukket ydre, ofte beliggende på en parkeringsplads. Statistisk set kommer kun ca. 30% af kunderne op på øvre niveau, og areindlevering og en stor dagligvare tager en god bid af stueplanet, det mest attraktive plan.

I centeret i Esbjerg har vi vendt situationen på hovedet. Parkeringen er på taget, hvorved kunderne kommer direkte ned på det øvre plan. Således ankommer man med udsigten og lyset, i stedet for i en trykket kælder, og samtidig er der god kunde nærhed på det øvre plan. Dette greb giver en aktiv tagflade, der begrønnes og gives opholdsarealer, et attraktivt sted at ankomme.

Flowet cirkler rundt om centerøen og forbinder atrierne som en trepol. De tre atrier bliver som lysende oaser mellem gangforløbene, man går altid mod lyset og skifter retning i atrierne, hvor husets vertikale flow tilbyder sig naturligt. Man ankommer altid i, og forlader, huset gennem et atrium så at døde områder undgås, centeret udgør således en optimeret shoppingorganisme.

 

fakta

  • Bygherre: TK Development
  • Beliggenhed: Esbjerg
  • Størrelse: 32.500 m2

Leverancer

Kontaktperson

Profilbillede av Rasmus Sørensen
Rasmus Sørensen
Arkitekt, Afdelingsleder Aarhus